“Met het sterven eindigt een leven maar nooit een relatie”.
Manu Keirse


Na het overlijden van een dierbare moet er ontzettend veel geregeld en
georganiseerd worden. Steeds vaker hebben mensen vooraf al veel geregeld of opgeschreven. Mocht dat niet zo zijn dan zal jullie uitvaartondernemer veel zorg uit handen nemen.

De beste manier om niet te hoeven rouwen, is jezelf niet verbinden. Maar wie zich niet verbindt, kent de liefde niet.
En wie de liefde niet kent, is bij leven al dood.
Jakob van Wielink


Na het regelen komt de uitvaart en vervolgens nog best wat aanloop. Een maand of
twee drie en dan neemt de aandacht weer af. Mensen om je heen zuchten en steunen als je
wéér over het overlijden begint. Langzaamaan vallen er mensen af.
Oei wat een doemscenario. Toch is dit wel wat er heel vaak gebeurd. Vanaf dag 1
ben jij in rouw vanwege het verlies van een dierbare. Weinig mensen hebben begrip
voor hoe het echt is om iemand kwijt te raken.

Het rouwen om het verlies van jouw dierbare is volop bezig. Dit is ook een normaal en gezond proces.
Door onbegrip of onvoldoende aandacht van de omgeving kan het soms voorkomen dat je het gevoel krijgt alleen te staan in jouw rouw. En dan? Ga je er over lezen wat altijd een goed idee is of zoek je hulp?

Het is niet vreemd of raar om hulp te zoeken als je er even niet uitkomt. Vragen die vaak gesteld worden zijn; Doe ik het wel goed? Wat zal mijn omgeving er wel niet van denken?
Alle vragen zijn goed en mogen gesteld worden is mijn motto.
Het omgaan met verlies is een individuele reis die voor iedereen anders kan zijn. Hier zijn enkele suggesties voor het omgaan met verlies:

  • Sta jezelf toe om te voelen: Verlies kan pijnlijk en overweldigend zijn, dus het is belangrijk om je emoties toe te staan ​​en te verwerken wat er gaande is.
  • Zoek steun: tijdens deze moeilijke tijden is het belangrijk om steun te vinden bij vrienden, familie of een professionele hulpverlener om je te helpen bij het verwerken van je gevoelens.
  • Creëer een herdenkingsritueel: je kunt iets doen om het leven van de persoon of het dier dat je hebt verloren te herdenken, zoals het planten van een boom, het maken van een fotoalbum of het schrijven van een brief.
  • Neem de tijd: Het verwerken van verlies kost tijd, dus neem de tijd, wees geduldig met jezelf en laat het rouwproces zich ontvouwen.
  • Maak een plan voor de toekomst: Het verlies kan je soms het gevoel geven dat je de controle over je leven hebt verloren. Maak dus een plan voor de toekomst om jezelf zekerder en veiliger te voelen.

Wil je aan de slag met jouw rouw omdat het of iets daarin je dwarszit? Heb je alleen maar vragen? Voel je jezelf onzeker over de stappen die je wilt gaan zetten?
Maak gerust een vrijblijvende afspraak om kennis te maken.
In dat gesprek staat de kennismaking voorop en zal ik de opties en mogelijkheden aangeven die ik je kan bieden vertellen. Dit gesprek is echt bedoeld om kennis te maken. Wil je verder dan maken we een afspraak voor een intakegesprek/eerste sessie waarin we jouw vraag of vragen helder gaan krijgen.

Rouw om Verlies is er voor iedereen die in gesprek wil over rouw na verlies.