Levend Verlies

Levend Verlies

Levend Verlies is een onderwerp waar steeds vaker over gesproken wordt. Het begrip is al wat langer bekend bij ouders.
Langzaamaan begint het ook rondom andere ziektebeelden door te dringen.
De ziektebeelden waar ik beroepsmatig regelmatig mee van doen heb zijn voornamelijk NAH en Dementie.
De verschillen daarin zijn dat de symptomen van dementie geleidelijk zichtbaar worden en daarmee ook de verandering van de mens met dementie geleidelijk veranderd. Bij NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) is de verandering vrijwel altijd plotseling. We hoeven het nu verder niet over de specifieke ziektebeelden te hebben, dat laat ik liever aan de artsen over.

Waar wel aandacht voor nodig is, is wat het met jou doet. Al die veranderingen, al dat verliezen.
Wat doet het met jou als naaste als je heel langzaam jouw partner ziet veranderen? Is het nog steeds degene waar je ooit verliefd op geworden bent? Welke verandering maak jij daardoor zelf mee?
Ben je in staat de veranderingen te accepteren bij jouw naaste? Hoe ga jij er mee om? Blijf je de verandering ontkennen? Of ga je ermee aan de slag om de acceptatie stap voor stap in te zetten?


Zomaar wat vragen die in de dagelijkse praktijk vaak gesteld worden. Soms maken ze bang, moet ik ook daar nog mee bezig zijn, ik heb het al zo druk met mijn naaste. Bewust wording van veranderingen die echt grote impact hebben is niet eenvoudig maar heel helend en helpend.
Het Levend Verlies is een rouwproces. We noemen het rouw omdat er een verlies optreedt. In dit geval een verlies wat steeds verder gaat, steeds veranderd en uiteindelijk het definitieve verlies betekend.

Wil je in gesprek over jouw Levend Verlies en de vragen die dat bij jou oproept?
Neem vrijblijvend contact op met RouwomVerlies

Mail naar Pieter@rouwomverlies.nl of bel 06-33674749

De Reiziger van Bruno Catalano (in de haven van Marseille)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.