Een heel ander aspect van rouw is rouwen om iemand die nog leeft. Dat is wel wat er gebeurt als je dierbare getroffen wordt door ziekte. Vooral bij die ziektebeelden waarin iemands persoonlijkheid compleet veranderd of zelfs vervaagt. De verandering kan ook zitten in het eigen rouwproces van diegene die ziek is geworden. Als dit ongemerkt zoveel impact heeft kan dit een grote verandering zijn. Dit verwerkingsproces vóór het lijfelijke verlies van een geliefde persoon wordt in de literatuur vaak anticiperende rouw genoemd. Vaak ook Levend Verlies genoemd.


Rouwen is afscheid nemen van verwachtingen“.

Bijvoorbeeld; jouw dierbare krijgt een diagnose te horen van de arts. Al langere tijd heb je gemerkt dat er iets anders is bij jouw dierbare. Je ziet de verandering steeds duidelijker en vaker dan voorheen. Het is niet meer degene waar je (in het geval van je partner) verliefd op geworden bent. Je loopt tegen onbegrip aan van jouw dierbare maar ook van jouw omgeving. Die zien al die veranderingen niet zo duidelijk.
Jij hebt het er wel mee te doen en soms kun je daar goed last van hebben.

Leven…….

‘Leef om elke dag te durven sterven’ (Door Ellen van Son)

“Wat de dood is weet ik niet, want ik ben niet dood geweest. Wat sterven is weet ik wel: Je sterft elke keer wanneer je uit verbinding bent met anderen. Ik ben mij steeds meer gaan realiseren dat samenwerken en samenleven met andere mensen misschien wel het moeilijkste is wat er is.
Het betekent dat je jezelf kwetsbaar moet opstellen, terwijl je geen idee hebt hoe de ander met die kwetsbaarheid omgaat. Die kan je zien zoals je bent, als mens, waardoor hij of zij je als het ware naar het licht brengt, naar het leven.

De ander kan je ook een sterfervaring geven wanneer hij of zij je bijvoorbeeld negeert of niet respecteert. Sterven is een levend proces waarin je steeds uit verbinding raakt en vervolgens zelf weer in verbinding komt. Dat kan met jezelf, anderen, God en het leven zelf zijn. Je kunt niet steeds met alles en iedereen in verbinding zijn. Dit is, denk ik, het meest pijnlijke proces wat er is. Sterven doe je dus tijdens het leven, elke dag weer, en daar heb je lef voor nodig. Lef om die kwetsbaarheid, dat onbetreden graanveld op te zoeken.”

Wil jij graag ondersteuning bij het begrijpen van jouw eigen proces bij het Levend Verlies van een dierbare? Wil je inzicht en handvatten in en bij dit ingrijpende proces van afscheid nemen terwijl je nog Maak dan een afspraak zodat we samen kunnen onderzoeken wat jou kan helpen.

Esther Mostert schreef een prachtig gedicht over verlies bij leven.

Met toestemming mocht ik dit op deze website plaatsen.

Rouw om Verlies
06 33674749
pieter@rouwomverlies.nl