“Liefde houdt niet op waar een leven eindigt”

Wat is dat dan ROUW of VERLIES is een vraag die ik regelmatig voorbij hoor komen. Vaak zegt men dan dat moet je een plekje geven, met de tijd wordt het heus wel minder. Probeer maar wat te vergeten. Zomaar uitspraken die echt veel gebezigd worden. Zonder van deze website een wetenschappelijke website te maken zal ik het begrip rouw en verlies zo goed mogelijk proberen uit te leggen.

”Rouw is alles waar je waarde aan toekent en wat je hebt verloren”.

Deze quote maakt ook direct duidelijk dat rouw en verlies niet alleen bij overlijden voorkomt en dat het alles omvattend is.
Rouw bij overlijden is nog wel steeds de meest bekende vorm van verwerking van een verlies.
Liever spreek ik van verweven van het verlies in plaats van verwerken. Het verlies verweven met het nieuwe leven wat voor je ligt.

Een van de gevolgen van rouw is een scherpe rauwe pijn. Een pijn die zich niet laat verstoppen. Soms ook wel een scherpe pijn van een verse wond genoemd.
Je kunt het een tijdlang negeren, soms heel erg lang, maar er komt een moment dat je er iets mee moet. Rouw laat zich niet onbeperkt ontkennen. Het is een emotioneel en intens proces wat zich in je gehele lichaam afspeelt. Van hersenen, tot organen, ledematen overal zit de rouw. De rouw verstoppen en er dus niet mee bezig zijn geeft op den duur grotere gezondheidsproblemen.
Rouw is in zijn pure vorm geen ziekte. Hoe we ermee omgaan maakt dat we ziek kunnen worden.

Rouw (uit het Germaans hreuwan-, verwant met het Engels rue en mogelijk het Sanskriet karuṇa) is een emotionele reactie als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een naaste. 

Steeds vaker lezen we gelukkig over rouw en hoe dit aan te pakken is. Steeds vaker wordt ook geschreven door (ervarings)deskundigen dat rouw voor iedereen anders is. Tijd en intensiteit worden niet door schema’s fases of modellen bepaald. Jij bent de enig die daar iets over te zeggen heeft. Rouw om Verlies is er juist voor om je daarin te ondersteunen.

Rouw om Verlies maakt ruimte om het veranderproces wat je, soms ongewild, aangaat helder in zicht te krijgen. De stappen te nemen die je nodig hebt om het verweven in gang te zetten. Rouw in iedere vorm is daarom ook bespreekbaar. Niet iedereen staat er voor open om jouw verhaal, wat dat dan ook is, steeds weer aan te horen. En juist dat vertellen en het bespreekbaar blijven houden is zo belangrijk voor jou.
Dat is ook een doel van Rouw om Verlies. Om rouw en verlies bespreekbaar te houden. Laat dit een plek een waar je wel gehoord en gezien wordt.

Gun jouw rouwproces, hoe rauw ook, de tijd en aandacht die het verdiend. Dat zorgt ervoor dat je weer kunt groeien.
Wat je nooit mag vergeten is dat jij niet jouw rouw bent.

“Elk begin is tenslotte niet meer dan een vervolg”.
Wislawa Szymborska

Duaal Proces Model
Jacob van Wielink beschreef in één van zijn boeken over begeleiden bij verlies een prachtige metafoor om het Duaal Proces Model inzichtelijk te maken.

Door het met voorzichtige steekjes weer hechten of aan elkaar vastnaaien van een dierbaar verleden met een door verlies veranderde en soms onzekere toekomst, kan het gescheurde weefsel van het leven misschien weer opnieuw geweven worden. Door de slingerbeweging tussen de verlies oriëntatie en de herstel oriëntatie als de beweging van de chirurg te zien en de lijn zelf als hechtdraad, maken we visueel dat de twee helften van de verlies oriëntatie en de herstel oriëntatie voorzichtig naar elkaar toegetrokken kunnen worden. Op die manier kan er sprake zijn van integratie, waarbij het gescheurde weefsel gehecht kan worden, ook al zal het litteken altijd zichtbaar blijven.

Rouw om verlies heeft ook in zich dat er naast diepte punten ook hoogtepunten zijn in een gemiddelde dag. Na verloop van tijd zijn niet alle momenten op een dag donker gekleurd. Esther van Eersel maakte in de Uiterwaarden van Wageningen bijgaande foto (winter 2021). Het hoge water heeft een ijslaag achter gelaten in de struik. Die hoge ijslaag kun je zien als het verliesmoment. Gedurende de tijd zakt de emotie en alles wat er bij het verlies komt kijken weer naar een lager pijl, hier en daar wat brokstukken achterlatend, bijna weer naar normaal echter zonder dat het verlies uit zicht raakt.

Rouw om Verlies
06 33674749
pieter@rouwomverlies.nl