Groei


Het leven wordt voorwaarts geleefd, en achterwaarts begrepen.
Een prachtige uitspraak van de filosoof Søren Kierkegaard.

Wat is nou de relatie met groei en verlies? Is het mogelijk om na een verlies te ontdekken dat er groei ervaren kan worden door diegene die het verlies ervaren heeft?

Na verlies van een baan door ontslag kunnen veel mensen zich voorstellen dat hun volgende baan groei betekend. Groei in positie of groei in salaris.
Na een echtscheiding kunnen mensen zich soms ook wel indenken dat een nieuwe partner of juist geen partner kansen biedt om te groeien. Na een overlijden van een dierbare is het uitzicht op groei al bijna niet in zicht te krijgen. Toch is ook hierin groei mogelijk.
De vele stappen die je plots moet nemen, de beslissingen waar je voor komt te staan. Het hele proces gaat stapje voor stapje.

De cliënten die inmiddels via Rouw om Verlies zijn ondersteund geven aan dat juist het luisteren, het oprechte aandacht hebben voor en het helpen om het oude te verweven in het nieuwe leven wat na een verlies ontstaan is, de basis is geweest voor groei in de nieuwe situatie.

Vanzelfsprekend ga je bezig met een veilig omgeving voor jezelf te creëren.  
Het merendeel van de mensen willen bewust een weg bewandelen door het verlies heen om zichzelf uiteindelijk weer opnieuw te kunnen verbinden met en te houden van het leven zoals het zich ontvouwt.
Wanneer je je verlies of bepaalde aspecten van je verlies gaat aanvaarden, ervaar je ook de bijbehorende gevoelens. Het kunnen en mogen uiten van deze gevoelens helpt je om jezelf te leren kennen.
Je emoties, gedachten en je lichaam vertellen je hoe jij dit verlies ervaart en erop reageert. Dit alles is enorm helpend om jou te laten zien wat jij nodig hebt om door dit verlies heen te groeien.
Zoals altijd is ook dit erg persoonlijk en voor een ieder weer anders. Tijd en beleving spelen een belangrijke rol in het moment wanneer je groei gaat ervaren.

Groei kan ook al het ontdekken van jouw veerkracht zijn of het ervaren dat je emoties weer kunt voelen. Groei ervaren is niet altijd het meest grote wat er is maar het wel een essentieel onderdeel van het feit dat je stappen zet in jouw nieuwe situatie. Sta je er voor open om groei na verlies als iets positiefs te ervaren?

Wil je in alle rust hier verder over in gesprek. Dat kan. Tijdens een wandeling of een kop thee/koffie op een bank buiten.
Er is nog best veel mogelijk bij RouwomVerlies al houden we altijd de coronamaatregelen als leidraad.
Bel of mail gerust om een afspraak te maken. Een intakegesprek is altijd kosteloos.

06-33674749 of pieter@rouwomverlies.nl

Rouwomverlies.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.