Eenzaam!

Eenzaam!

Na een verlies is het helemaal niet ondenkbaar dat je zomaar overvallen wordt door het gevoel van eenzaamheid.
Eigenlijk maakt welke soort verlies hierbij niet zoveel uit.

Je baan kwijt raken na een lang dienstverband betekent plots je vertrouwde collega’s gaan missen die je dagelijks zag. Geen “goedemorgen” meer van de receptie of de portier.
Geen “Fijn weekend” van je collega’s meer als het vrijdagmiddag geworden was.

Eenzaamheid of het gevoel daarvan nadat je gescheiden bent. Je bent druk bezig een nieuw leven op te bouwen, woonruimte is gelukt, inrichting is weer naar je zin, financiën op orde. En toch blijft ‘het’ aan je knagen als je alleen op de bank zit en probeert een boek te lezen of een serie te volgen. Je voelt je alleen. Eenzaam misschien wel.

Na lange tijd getrouwd en samen geweest te zijn komt plots je partner te overlijden. Hoe kom je hier toch overheen, hoe pak je de draad van het leven weer op. Ieder ding wat je uit welke kast dan ook pakt geeft herinnering, iedere keer als je foto’s kijkt barst je in tranen uit.
Iedere ochtend zie je in de badkamer die badjas weer hangen. De kinderen komen zo vaak als mogelijk op bezoek, de buren en vrienden bellen vaak of komen even aan voor een praatje. Toch vervult die aandacht niet de behoefte die er diep in jou zit. De leegte, de eenzaamheid. Een eenzaamheid die niemand kan invullen.

Jouw partner is al een tijdje niet zo lekker. Toch maar eens naar de dokter en alsof je het geweten hebt, er is iets echt mis. Je partner is goed ziek en gaat ook niet meer genezen. Al een tijdje merkte je verandering op in het gedrag van je partner. Hoe verder de tijd vordert hoe meer je vervreemd raakt van de persoon op wie je ooit verliefd geworden bent. Gedrag wordt anders, uitingen veranderen. Vrienden blijven weg omdat ze het ook niet weten. In dit proces van ‘Levend Verlies’ sta je er vaak erg alleen voor. Zo alleen dat de eenzaamheid van het alleen zijn soms ondragelijk is.

Eenzaam zijn en eenzaam voelen zijn twee geheel andere dingen. Toch kunnen we samen kijken waar je staat en wat er nodig is. Heel vaak is eenzaamheid geboren uit verlies van iets wat erg belangrijk was voor jou.
Juist dat verlies kunnen we eens onder de loep nemen om te onderzoeken of je hier al doorheen bent. Wat je nog nodig hebt zodat jouw gevoel van eenzaamheid minstens met de helft verminderd.

Maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak met Rouw om Verlies via 06-33674749 of stuur een e-mail naar pieter@rouwomverlies.nl

www.rouwomverlies.nl

Kleur in je leven

Kleur terug in het leven

Langzaamaan begint het leven weer kleur te krijgen.
Je hebt een donkere periode achter de rug en merkt dat langzaamaan er weer iets lijkt gebeuren.
Muziek spreekt je weer aan, je gaat weer eens naar de film of het theater of misschien met iemand even uit eten.
Je werk of hobby’s trekken aan je en de energie lijkt heel langzaamaan terug te komen. Nog niet helemaal, stukje bij beetje maar toch.

Ongeacht wat de achtergrond is van jouw rouwproces voel je dat er weer zin is.

Je hebt een erg lastige periode doorgemaakt en bent door allerlei golven heen gegaan. Van super donker tot waar je nu staat.
Is het dan nu klaar?
Alleen jij kunt dat bepalen. Hoe voel jij je, waar sta je, wat kun je al weer aan?

Dit is ook een fase om samen met iemand, jij bent en blijft de deskundige, dus dat kan slechts een toehoorder zijn jouw proces eens te beschouwen.
Welke stappen heb je al doorlopen, welke stappen heb je nog te gaan.
En echt het maakt niet uit of je pas twee maanden met rouw bezig bent of al tien jaar.
Voor iedereen komt er weer een moment van kleur terugvinden.

Wil je graag een vrijblijvend gesprek over waar je nu staat, over wat je nog te doen hebt of hoe verder maak dan gerust een afspraak.

We kunnen aan de hand van de transitiecirkel of verliescirkel samen onderzoeken wat nodig is.

www.rouwomverlies.nl

afspraak@rouwomverlies.nl

06-33674749

Lezing Levend Verlies

Op dinsdagavond 10 mei mag ik namens RouwomVerlies.nl gastspreker zijn bij het Alzheimer Trefpunt Tiel om te spreken over Levend Verlies bij Dementie.

Aanmelden voor deze bijeenkomst is belangrijk voor de organisatie.
https://www.alzheimer-nederland.nl/regios/rivierenland/rouw-verlies-en-levend-verlies

Als je aan verandering voorbijfietst, gebeurt er weinig om echt te veranderen.

Onlangs gaf ik een lezing bij een Alzheimer café in de regio. Het thema waarover ik sprak was Levend Verlies bij dementie.
We spraken met elkaar over dementie, hoe je als mens de geest aan je voelt ontsnappen en over hoe je als mantelzorger je dierbare voelt ontsnappen.
Met het vorderen van het ziekteproces vordert ook het verlies van wie jouw dierbare werkelijk was.

Je ziet de momenten van leegte in de ogen van je dierbare maar ook de wanhoop van het niet meer weten.

Voor een mantelzorger is het proces van levend verlies zeer ingrijpend. Mantelzorgers gaan er, net als met het leven, steeds anders mee om. De één vindt het erbij horen want rouwen doe je pas na overlijden en de ander vraagt al op dag 2 om hulp omdat het toch wel veel is allemaal. Het proces van je dierbare ondersteunen en jouw eigen proces in goede banen leiden.
Zonder in de rouw of leed concurrentie te gaan kun je bij mensen die ook nog een volledige baan hebben spreken van een compleet volle agenda. Tel daar dan nog een gezin bij op en de waslijst is echt compleet.  

Besef dat je als mantelzorger echt goed voor jezelf mag zorgen. Vraag hulp en dan niet alleen voor jouw dierbare maar helemaal voor jouw eigen proces.
Dat hoeven geen ellelange sessies op een chaise longue te zijn. Een aantal keer met elkaar kort en krachtig de knelpunten doornemen is ook helpend.

Rouw om Verlies is misschien voor jou wel de geschikte gesprekspartner bij Levend Verlies.
Neem vrijblijvend contact op net zoals al veel mensen voor jou dat gedaan hebben.

pieter@rouwomverlies.nl of 06-33674749 (whatsapp mag ook)

www.rouwomverlies.nl

Lang zullen ze leven.

Onlangs deelde ik de link naar de campagne van Sire over dooddoeners. (https://dedoodpraaterover.sire.nl/)
Theatergroep Bint heeft in aanloop van deze campagne een prachtige gesprekstarter kaartenset ontwikkeld. Vanaf heden kun je bij Rouw om Verlies een gespreksavond boeken waarin we op basis van de kaartenset Lang zullen ze leven, met elkaar in gesprek gaan. Vanaf 2 personen kunnen we in gesprek. Lijkt dit jou ook iets om eens serieus in gesprek te gaan over het thema doodgaan? stuur een e-mail of bel voor een afspraak.

E. afspraak@rouwomverlies.nl

T. 06-33674749

rouwomverlies.nl

Lente

Buiten vroeg in de ochtend is het al hoor en voelbaar. Je hoort al weer zoveel vogels fluiten. De natuur voel je zich klaarmaken voor wat er weer komen gaat. Lente.
Knoppen zitten weer aan bomen en struiken, allerlei planten komen weer met vrolijk gekleurde bloemen uit de grond. Mensen worden weer vrolijker en zijn weer vaker buiten.

Maar bij jou?

Bij jou is er geen tijd voor lente. Je hoofd is nog leeg en vol tegelijkertijd, alles is anders en lijkt stil te staan. Uit het niets is daar steeds opnieuw op onverwachte momenten die hartepijn, die steken. Waarom voelt het zo onrechtvaardig, zo niet te bevatten en zo oneerlijk. Jouw wereld en jouw leven is compleet veranderd, door elkaar geschud en overhoop. Sombere gevoelens overspoelen je, je bent angstig en boos. Je gedachten gaan echt van links naar rechts en de onrust giert door je lijf. Je bent jouw dierbare verloren. Je bent in rouw en hebt verdriet om het grote verlies. Jouw tijd staat stil, de klok tikt door maar op geen enkel wijze dringt dat nog tot je door.

Dat de lente voor de deur staat en straks de zomer eraan komt is ver van jouw bed.
Je kunt de lente ook als een troost ervaren. Terwijl jij met al je gedachten en gevoelens op de bank zit in een deken gewikkeld, gaat het leven verder met een nieuw begin.
Buiten zijn en ervaren wat er in de natuur gebeurd geeft je leven een steuntje in de rug.
Wil je hier wat ondersteuning bij maak dan gerust een afspraak om een heerlijke wandeling te maken en de natuur weer eens op te snuiven.
Je kunt vertellen wat je kwijt wilt met de wetenschap dat er echt naar je geluisterd wordt.
Wil je stil zijn dan kijk je naar hoe de natuur zich aan het ontvouwen is. Trek die schoenen eens aan en geef jezelf dat moment waar je misschien al langere tijd naar uitkijkt maar waarvoor de moed je ontbreekt om de stap te zetten.

Bel of whatsapp gerust voor een afspraak 06-33674749
of stuur een email naar afspraak@rouwomverlies.nl

Rouwomverlies.nl

Verlies

Niet zomaar een woord. Een mens kan ontzettend veel verliezen. Je haar, je baan, jouw gezondheid, jouw partner, jullie kind, jouw huis, of jouw geld, maar ook respect of waardigheid.

Dat laatste is de afgelopen week zeer regelmatig en groot in het nieuws door alle nieuwsberichten rondom seksuele intimidatie of zelf misbruik.
Bij veel slachtoffers die dit ooit hebben ervaren roept dit herinneringen op die niet bepaald als prettig ervaren zullen worden.
Triggers schieten bij ieder bericht op de tv, radio of social media voorbij en bonzen aan de binnenkant van je hersenen om los gelaten te worden.

De meeste hulplijnen zoals die van Slachtofferhulp, de luisterlijn of Mind korrelatie staan wagenwijd open om de toestroom aan hulpvragen aan te kunnen.
Ook Rouw om Verlies is beschikbaar voor een gesprek. De ervaring die je hebt gehad in het verleden hebben verlies en rouw in zoveel aspecten in zich. Met kennis en ervaring helpen we je graag een stukje verder.
De schok van wat er heeft plaatsgevonden, het opnieuw vinden van veiligheid, de verstandelijke verwerking, de emotionele verwerking en de opbouw van een nieuw leven. Ruwe rouw. Het ontnemen van waardigheid en zelfrespect. De schuldvraag die zich steeds weer opdringt. Het verdriet en de onmacht die blijven resoneren.

Mocht je dit ervaren en wil je een één op één gesprek neem dan contact op met RouwomVerlies.

Jouw herstel is belangrijk dus dat krijgt alle aandacht.
Op de foto een stuk van de kleuren emotiecirkel. Deze ligt al een paar dagen zo op mijn bureau met precies die emoties die op dit moment bij veel mensen zo hoog zijn. Graag help ik je die weer naar de andere kant van de cirkel te brengen.

www.rouwomverlies.nl
Bel of whatsapp 06-33674749.
Email mag ook afspraak@rouwomverlies.nl

Slachtofferhulp is bereikbaar via https://lnkd.in/dSZYErQP

Hulplijn Verbreek de Stilte 0900 9999 001

Mind Korrelatie 0900 1450

Centrum Seksueel geweld 0800 0188

Luisterlijn 088 0767 000

Groei


Het leven wordt voorwaarts geleefd, en achterwaarts begrepen.
Een prachtige uitspraak van de filosoof Søren Kierkegaard.

Wat is nou de relatie met groei en verlies? Is het mogelijk om na een verlies te ontdekken dat er groei ervaren kan worden door diegene die het verlies ervaren heeft?

Na verlies van een baan door ontslag kunnen veel mensen zich voorstellen dat hun volgende baan groei betekend. Groei in positie of groei in salaris.
Na een echtscheiding kunnen mensen zich soms ook wel indenken dat een nieuwe partner of juist geen partner kansen biedt om te groeien. Na een overlijden van een dierbare is het uitzicht op groei al bijna niet in zicht te krijgen. Toch is ook hierin groei mogelijk.
De vele stappen die je plots moet nemen, de beslissingen waar je voor komt te staan. Het hele proces gaat stapje voor stapje.

De cliënten die inmiddels via Rouw om Verlies zijn ondersteund geven aan dat juist het luisteren, het oprechte aandacht hebben voor en het helpen om het oude te verweven in het nieuwe leven wat na een verlies ontstaan is, de basis is geweest voor groei in de nieuwe situatie.

Vanzelfsprekend ga je bezig met een veilig omgeving voor jezelf te creëren.  
Het merendeel van de mensen willen bewust een weg bewandelen door het verlies heen om zichzelf uiteindelijk weer opnieuw te kunnen verbinden met en te houden van het leven zoals het zich ontvouwt.
Wanneer je je verlies of bepaalde aspecten van je verlies gaat aanvaarden, ervaar je ook de bijbehorende gevoelens. Het kunnen en mogen uiten van deze gevoelens helpt je om jezelf te leren kennen.
Je emoties, gedachten en je lichaam vertellen je hoe jij dit verlies ervaart en erop reageert. Dit alles is enorm helpend om jou te laten zien wat jij nodig hebt om door dit verlies heen te groeien.
Zoals altijd is ook dit erg persoonlijk en voor een ieder weer anders. Tijd en beleving spelen een belangrijke rol in het moment wanneer je groei gaat ervaren.

Groei kan ook al het ontdekken van jouw veerkracht zijn of het ervaren dat je emoties weer kunt voelen. Groei ervaren is niet altijd het meest grote wat er is maar het wel een essentieel onderdeel van het feit dat je stappen zet in jouw nieuwe situatie. Sta je er voor open om groei na verlies als iets positiefs te ervaren?

Wil je in alle rust hier verder over in gesprek. Dat kan. Tijdens een wandeling of een kop thee/koffie op een bank buiten.
Er is nog best veel mogelijk bij RouwomVerlies al houden we altijd de coronamaatregelen als leidraad.
Bel of mail gerust om een afspraak te maken. Een intakegesprek is altijd kosteloos.

06-33674749 of pieter@rouwomverlies.nl

Rouwomverlies.nl

Plotseling

Afscheid van een dierbare kan soms heel erg plotseling zijn. Zo zit je nog gezellig op de bank samen en zo is je dierbare er niet meer. Allerlei oorzaken kunnen daar aan ten grondslag liggen.

Hoe ga je nu om met dat plotselinge verdriet en gemis.
De eerste week is er veel drukte, er moet ontzettend veel geregeld worden. Na de uitvaart is er nog best veel aanloop van mensen die je sterkte komen wensen. Er komt ook nog veel post. Na een maand of twee beginnen er al mensen te vinden dat het maar klaar moet zijn met dat rouwen.

Zelf heb je vaak nog niet eens helder wat er nou eigenlijk gebeurd is.
Duidelijker dan dat jouw dierbare overleden is krijg je het plaatje nog niet.
Gaande weg de tijd blijf je jezelf afvragen wat je anders had kunnen doen (misschien heb je juist wel heel goed gehandeld maar kun je dat nog niet zien).
Het rouwen gaat door en het bekende plekje geven lukt maar niet. Hoe ga je verder en krijg jij jouw leven weer op de rit?

Mogelijk heb je behoefte om in gesprek te gaan met iemand die oprechte aandacht heeft voor jouw verhaal. Je bruikbare tips of adviezen kan geven war je daadwerkelijk mee aan de slag kunt.
Iemand die geen oordeel heeft over jouw rouw.

Neem eens vrijblijvend contact op met Rouw om Verlies als je over het plotselinge verlies en de daaropvolgende rouw door zou willen praten.
E-mail pieter@rouwomverlies.nl of bel 06-33674749

www.rouwomverlies.nlVeerkracht


Veerkracht

Veerkracht is een woord wat de afgelopen weken regelmatig voorbij komt.
Volgens het woordenboek is de betekenis van veerkracht:

Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat niet enkel over ’terugveren’ naar de oorspronkelijke positie, maar ook om doorgroeivermogen.

Vaak is het de veerkracht waardoor mensen de omslag kunnen maken vanuit hun diepe rouw naar rouw naar leven met rouw.

De afgelopen weken ben ik met veel mensen in gesprek geweest en steeds weer komt veerkracht voorbij. Bij het wandelen in de natuur zie ik de veerkracht in vrijwel iedere boom of struik.
Veerkracht kun je zo mooi opdoen en leren in de natuur. Stap eens naar buiten als het miezerregent of in de ochtend als de zon nog maar net op is. Het frisse van de dag komt je tegemoet. Het geeft je energie voor een hele week.

Als je in verlies hebt gekend en daar nog veel mee bezig bent,  is het belangrijk om weer te gaan bouwen aan de kracht om het verlies te accepteren of te verweven met het leven wat je hebt na het verlies. Om daar een voor jou juiste weg in te vinden is niet altijd eenvoudig. Soms lijkt het niets meer doen, het bevriezen, een oplossing, soms lijkt vluchten in hobby, werk, verslaving of wat dan ook een oplossing. Terugkeren naar jouw basis, jouw wortels, jouw zijn is echt meer helpend.

Heb je het idee dat jouw veerkracht uit geveerd is of krachteloos is geworden?
Voel je jezelf leeg en op na een verlies en kom je er niet uit?

Maak eens een vrijblijvende afspraak met RouwomVerlies. Wie weet kun je wat veerkracht opdoen om volgende stappen te zetten voor jouzelf.

bel 06-33674749 of stuur een e-mail naar pieter@rouwomverlies.

www.rouwomverlies.nl